ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

Βοηθάνε τελικά οι διατάσεις στην απόδοση – προπόνηση μου;

Μήπως τελικά κάνοντας διατάσεις γλιτώνουμε μελλοντικούς τραυματισμούς;

Μάλλον είσαι απ’ αυτούς που πάντα πριν το βασικό μέρος της γυμναστικής προσπαθείς να τις γλιτώσεις και ψάχνεις να βρεις πού είναι η έξοδος!

Οι διατάσεις ή αλλιώς διατατικές ασκήσεις είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της προπόνησης και πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κάθε πρόγραμμα γυμναστικής έτσι ώστε να προλαμβάνουμε τυχόν τραυματισμούς και να είμαστε συνεπείς στις προπονήσεις μας.

Παρακάτω θα δούμε 7 βασικούς λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να τις παραλείπουμε.

  1. Βελτιώνουν το κυκλοφορικό, καθώς αυξάνεται η ροή του αίματος, οι μύες «τρέφονται» περισσότερο και αποβάλλουν τα κατάλοιπα της άσκησης, επιταχύνοντας την ανάκαμψή τους.
  2. Αυξάνουν την ευλυγισία, η έλλειψη της οποίας μας κάνει πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς του μυϊκού και συνδετικού ιστού.
  3. Βελτιώνουν την ισορροπία και τον συντονισμό, καθώς με την αυξημένη ευλυγισία προάγεται η ισορροπία και ο νευρομυϊκός συντονισμός, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για πτώσεις.
  4. Βελτιώνουν το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι οι διατάσεις μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία της αρτηρίας και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Οι σφιχτοί και με μεγάλη μάζα μύες προκαλούν υπερβολική πίεση στις αρτηρίες και στις φλέβες παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση των ιστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τον περιορισμό της μυϊκής αντοχής.
  5. Προάγουν την σωστή στάση του σώματος, καθώς η άνιση ανάπτυξη διαφόρων μυών του σώματος και η έλλειψη ευκαμψίας μπορούν να συντελέσουν στην υιοθέτηση μιας κακής στάσης του σώματος.
  6. Προλαμβάνουν τους τραυματισμούς, καθώς βοηθούν στην ευθυγράμμιση των μυϊκών ινών και μακραίνουν τους βραχυμένους – μαζεμένους μύες, οι οποίοι είναι υπαίτιοι για τραυματισμούς.
  7. Ανακουφίζουν από τους μυϊκούς πόνους, καθώς διατείνοντας τους άκαμπτους και σφιχτούς μύες, το μυϊκό σύστημα επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση.

Για να κάνουμε σωστά διατάσεις θα πρέπει να γνωρίζουμε πως εκτελούνται αργά και όχι απότομα με βιασύνη, μέχρι το σημείο της αίσθησης της ανακούφισης χωρίς υπερβάλλοντα ζήλο. Κατά τη διάρκεια τους η αναπνοή μας θα πρέπει να είναι φυσιολογική. Παράλληλα στην αρχή της προπόνησης μας καλό είναι να βάζουμε ενεργητικές διατάσεις που μας βοηθούν στο να κάνουμε ένα πιο ολοκληρωμένο ζέσταμα ενώ στο τελείωμα της προπόνησης οι διατάσεις θα πρέπει να είναι στατικές.

Να θυμάστε : οι διατάσεις μπορούν να γίνουν και ενδιάμεσα από τα σετ των ασκήσεων!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.