Προθέρμανση και διατάσεις

Η καθημερινή γυμναστική παρότι δυναμώνει το σώμα μας το κάνει και αρκετά δύσκαμπτο με αποτέλεσμα να τραυματιζόμαστε αρκετά πιο συχνά. Κάνοντας διατάσεις επαναφέρουμε τους μύες μας στην αρχική τους κατάσταση και έτσι προλαμβάνουμε πιθανούς τραυματισμούς.

Οι διατάσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στις ενεργητικές διατάσεις που συνήθως γίνονται στην αρχή και κατά την διάρκεια ενός προγράμματος (πάντα μετά την προθέρμανση) και τις στατικές που συνήθως γίνονται μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος (συνήθως στο έδαφος σε ένα στρώμα).

Το ιδανικό χρονικό διάστημα για να κάνουμε διατάσεις είναι 10-15 λεπτά στην αρχή ενός προγράμματος έτσι ώστε να προετοιμάσουμε το σώμα μας για την επερχόμενη άσκηση και 5-10 λεπτά στο τέλος του προγράμματος για να επαναφέρουμε του μύες στην αρχική τους κατάσταση.

Μερικά tips & tricks για μια σωστή προθέρμανση αναφέρονται παρακάτω:

  • Ξεκίνα την προθέρμανση σου σταδιακά και προοδευτικά ανέβαζε την ένταση π.χ. αν η προθερμανσή σου γίνεται με τρέξιμο ξεκίνα το πρώτο λεπτό με γρήγορο περπάτημα και μετά συνέχισε με jogging.
  • Προσπάθησε να κάνεις διατάσεις για τον κορμό αλλά και για τα χέρια και όχι μόνο για τα πόδια. Δοκιμασε κατά διαστήματα καινούργιες ασκήσεις ώστε να δίνεις περισσότερα ερεθίσματα στις μυϊκές ομάδες σου.
  • Για κάθε διάταση αφιέρωσε τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Αν καθε μέρα κάνεις διαφορετικό πρόγραμμα γυμναστικής, καλό είναι να κάνεις τις αντίστοιχες διατάσεις για τις μυικές ομάδες που γυμνάζεις.
  • Οι διατάσεις είναι απαραίτητες αλλά θέλουν και χρόνο οπότε προσάρμοσε το πρόγραμμα σου ώστε να προλαβαίνεις να τις κάνεις και να μην τις παραλείπεις.

Συνεπώς, η προθέρμανση και οι διατάσεις αποτελούν πολύ βασικό μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εγκύμνασης, γι’ αυτό σε κάθε προπόνηση καλο θα είναι να περιλαμβάνεις αρκετές από αυτές. Try it!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.